Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

Az Ayurvédikus testtípusok PDF Nyomtatás Email
Az Ayurvédikus gyógyítás és terápiák alapját, milyenségét meghatározzák az egyes egyének ayurvédikus testtípusai. Az ayurvédikus testtípus nem más, mint az Ayurvéda alapfilozófiáját adó 5 őselem (éter, levegő, tűz, víz, föld) bizonyos mértékű dominanciája az egyes emberekben.
 
Az 5 őselem építi fel az emberi szervezetet, határozza meg az ember személyiségét és viselkedésmintáit. A dominánsan jelen lévő elem, vagy elemek kombinációja alapján választunk Ayurvédikus terápiát, táplálkozást, életmódot, mozgásformákat és masszázst is!
 
Az Ayurvéda 10 alaptípust  és ezeknek milliónyi változatát különbözteti meg, melyek magukkal hordozzák az egyes őselemek dominanciáját. A Vata az éter és a levegő elem, a Pitta a tűz elem, a Kapha a víz és a föld elem ötvözete a szervezetben. Egy ember ritkán mutatja csak egyetlenegy elem/elempár domináns megnyilvánulásait magán, legtöbbször az elemek kombinált dominanciája figyelhető meg. Az Ayurvédikus testtípus, vagy más néven „Prakruti” meghatározza az egyén külső, fizikai jellemvonásait, a mentális jellemvonásokat (személyiség- és viselkedésmintákat), valamint a szervezet belső működését.

Az alábbi ayurvédikus testtípusokat különböztetjük meg:
 
Vata típus
Pitta típus
Kapha típus
Vata-Pitta típus
Pitta-Vata típus
Kapha-Pitta típus
Vata-Kapha típus
Pitta-Kapha típus
Kapha-Vata típus
Sama dosha típus: a Vata, a Pitta és a Kapha dosha egyöntetű dominanciája
 
 
 
A Vata típusú emberek külsőleg általában magas, vékony testalkatúak, végtagjaik hosszúak és szintén vékonyak. Hízásra nem hajlamosak. Hajuk sötét, töredezett, bőrük száraz, esetleg repedezett, sötét színű. Szemük kicsi, kerek és fénytelen. Arcuk szögletes, fogsoruk szabálytalan, ajkuk keskeny.

A Vata típusú ember lehet falánk, de legalábbis minden időben képes enni, ennek ellenére széklete kevés, sötét színű. Szereti az édes, savanyú, sós, meleg, sőt forró ételeket. Mozgása nem túl gyors, de kitartó, nagy az állóképessége. Extra ellenszenvet érez a hideg iránt.

Belső tulajdonságait tekintve a Vata típusú ember az érzékeit nem tudja kontrollálni, gyönyörkereső, párkapcsolatban féltékeny típusú. Beszédes, de mondanivalója általában jelentéktelen. Fontos számára a zene és a humor. Labilis egyéniség, hajlamos a szerencsejátékra, a lopásra, hazudozásra is. Memóriája bizonytalan, kevésbé tanult.
 
 
 
 

  A Pitta típusú emberek külsőleg közepes magasságúak és testalkatúak, végtagjaik is közepesen hosszúak és teltek. Hízásra közepesen hajlamosak. Hajuk gyakran szőke, vagy vöröses, gyér és hajlamos a korai őszülésre. Bőrük rézvörös, arcuk szeplős, pattanásos, ráncos, testük egyéb területén a bőr foltos, sok az anyajegyük. Szemük kicsi, barna gyér szempillával, harag esetén a szem bepirosodik. Arcuk szív alakú, orruk és álluk arányos.


A Pitta típusú embereknek kimért szomjuk és étvágyuk van, gyorsan esznek, intenzív bélmozgásuk van, naponta akár többször is ürítenek. Szeretik a keserű, az édes, és a hideg ételeket. Mozgásuk gyors (képesek hirtelen váltani), ügyesek. Nem szeretik a meleg évszakot, erőteljesen izzadnak, rossz szagot áraszt a testük.

Belső tulajdonságait tekintve a Pitta ember bátor, kreatív, extrém intelligenciával rendelkezik, sokat tanul, és jó magaviseletű, bár hajlamos a szabálytalanságra. Van mentális erejük a félelemmel és gyűlölködéssel való szembenézésre, képes dönteni. Szélsőséges helyzetben a Pitta ember ideges, hisztis.
 
 
 

A kapha típusú ember külsőleg általában alacsony, zömök testalkatú, végtagjai szintén rövidek és vaskosak. Hízásra erősen hajlamos. Haja sűrű és fekete. Bőre porcelánfehér, puha és sima, tapintása hideg és zsíros, olajos, a legkésőbb indul meg öregedése. Szemei szélesek, kék, vagy barna színűek,  hosszú szempillával. Homlokuk széles, arcuk kerek.

A kapha ember kis mennyiségben eszik, nem mohó, keserű, csípős, forró és száraz ételeket fogyaszt. Mozgása lassú és megfontolt.

Belső tulajdonságaikat tekintve a kapha ember becsületes, jóindulatú, egyenes és őszinte. Keveset beszél, könnyen megbocsát, toleranciaszintje igen magas, alázatos és engedékeny. Befogadó természeténél fogva tanult és jó a memóriája. Hűséges, szélsőséges esetben ragaszkodó. Nyugodt természetű, alázatos, keveset beszél, kevésbé ideges, lassú felfogóképesség és mozdulatok jellemzik. Bízik Istenben, méltóságteljes, jótékony, megbocsátó természetű, civilizált, álmos, lassú, hálás természetű. Egyenes, őszinte, tanult, szemérmes, engedelmes a tanáraival szemben
 
 
 
RocketTheme Joomla Templates