Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

Masszázs – miért váljon életed szerves részévé? PDF Nyomtatás Email

A különböző masszázsokról szóló hirdetésekben olvasható, mennyire fontos, hogy a masszázs az életünk részévé váljon. Sokszor sablon mondatokkal találkozunk, melynek jelentőségét nem mindig érezzük magunkénak. Szeretnénk a testünk működéséből kiindulva tiszta képet adni arról, miért érdemes beépíteni életünkbe a masszázsra járás üdítő pillanatait. 

Testünk egészét igen sok izom, ínszalag, lágy szövet alkotja, melyeket az idegrendszer hálóz be, hoz mozgásba. Amikor olvassuk ezeket a sorokat, ahhoz is izomzatot használunk, nevezetesen szemünk izmait. Az izmokat minden cselekedetünkhöz igénybe vesszük, és sokszor megfeledkezünk megfelelő karbantartásukról sportolás, erős fizikai munka, cipekedés, álló vagy ülőmunkát követően. Az izmok így szépen lassan megkeményednek, kialakulnak bennük fájdalmas izomcsomók, trigger pontok, melyek olyan görcsbe rándult, fájdalmas területek, melyeknek érzékenysége kisugárzik a környező izmokba, szövetekbe. A folyamat eredményeként kialakulnak folyamatosan fájó pontok, beszűkült mozgású ízületek, mozgékonyságát veszítő területek. Nem kell megvárnunk, amíg ezek kialakulnak és jelentősen befolyásolják napi közérzetünket!

Kifogások, melyeket leginkább hangoztatunk akkor, amikor elutasítjuk testünk szükségleteit?

-          Szégyenlős vagyok, nem szívesen vetkőznék le a masszőr előtt” – a legtöbb masszázsnál nem is kell teljesen levetkőzni (általában bugyi, alsónadrág, melltartó maradhat) és a masszőr az éppen nem használt testfelületeket le is takarja. A masszőr az a személy, aki – mivel nap mint nap emberi testekkel foglalkozik – nem fogja megítélni külső testi vonásaidat.

-          Nincs időm magamra” – a legtöbb ember akkor értékeli igazán az egészséget, amikor beteg lesz. Akkor sajnálja a magától megvont időt. A testünknek is szüksége van gondozásra, hálára, hogy nap, mint nap a rendelkezésünkre áll. Ne várjuk meg a testünk figyelmeztető jelzéseit, előzzük meg a fájdalmakat, havi 1-2 óra igazán nem veszi el figyelmünket életünk más fontos kötelességeiről.

-          Sajnálom magamra a pénzt” – nos, a mai időkben ez a mondta sokszor elhangzik. Azonban amikor az ember kezdi elveszíteni hitét a világ folyamataiban és a fennálló hatalmi rendszerekben, sokszor az élet megpróbáltatásai kellemetlen testi tüneteket produkálnak rajta. A sok gyógyszer, krém, orvosi terápia, amihez ilyenkor az ember folyamodik, nem e vesz el még többet tőlünk, mint amit magunktól sajnálunk? Rendszeres masszázzsal nagyon sok komolyabb betegség megelőzhető!

-          A masszázs a mai világban luxus” – a masszázs már az időszámításunk előtti időkben, Hippokratész idejében is jelen volt az emberek életében. A masszázsra nem mint luxus, hanem mint mindenkinek járó kikapcsolódásra érdemes gondolni. Az ember mindig megválaszthatja, hogy hol veszi igénybe a masszázskezelést.

Milyen hatásokat eredményez, ha rendszeresen jársz masszázsra?

 

FOKOZOTT REGENERÁLÓDÁS.

Felgyorsulnak tested regenerálódási folyamatai. Az izomzat aktívan kipiheni magát, a vérkeringés serkentése által pedig olyan terület munkája is fokozódik, melyek korábban az izmok letapadása folytán kevésbé voltak aktívak. Ha testeden sebek, pattanások tűnnek fel, a masszázs a bőrpanaszt lokálisan kezeli és serkenti tisztulási folyamatait.

EMÉSZTÉS JAVULÁS.

Emésztőrendszered működése felserken, ezáltal több emésztő enzimet termel gyomrod, melynek eredményeként az elfogyasztott táplálékokat jobban feldolgozod, s ezáltal a tested elnehezültsége kevésbé fog veszélyeztetni.

FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS.

Masszázs hatására oxigén szabadul fel testedben, mely fájdalomcsillapító hatással jár. Minden fájdalom oka a testedben az oxigénhiány miatt jelentkezik. Az oxigén minden testi szövetet rugalmassá tesz, ennek hiányában merevvé, görcsössé válik az izomzat. Ilyen oxigénhiányos állapot következménye például a migrén, melyet a nyaki erek szűkülete és ezáltal az agy oxigéndús vérrel való ellátottságának csökkenése okoz. A masszázs során kifejtett hő és dörzsölés nem engedi a fájdalomvivő receptorok feljutását az agyba, ezáltal a fájdalom megszűnik.

ZSÍRÉGETÉS.

Vannak speciális masszázsok (cellulit masszázs vagy az ayurvédikus Udwartan masszázs), melyeknek célja a tested felgyülemlett zsírraktárainak csökkentése. A kezelés során erősebb mozdulatokkal és melegítő hatású készítményekkel lazítjuk fel a zsírt, hogy aztán a tested felélénkül vérkeringése által eltávozzon testedből a felesleg.

IDEGRENDSZER LENYUGTATÁSA.

Az idegrendszerünk hasonlatos a fa ágaihoz, mely gyönyörű koronát  varázsol a fának, eljutva minden virághoz, gyümölcshöz. Ilyenek a mi idegrendszerünk nyúlványai is, melyek minden végtaghoz, izomhoz, szervhez eljutva szállítanak impulzusokat. Az ember gondolatai meghatározzák testének működését. Amikor idegesek, feszültek, kimerültek vagyunk, testünk jelzései is zavarosak, ziláltak (látszik ez testünk remegéseiben, rángásaiban, abban, hogy nem bírjuk a tartós terhelést). A masszázs megnyugtatja az idegrendszert, békét kölcsönöz tudatnak és testnek egyaránt. A stresszhormon (kortizol) termelődése 50%-kal is csökkenhet.

MEGFIATALODÁS.

A masszázs feltölti, simítja a bőrt, a ráncokat. Az ayurvédikus masszázsok bőséges olajhasználata a bőrt teljesen kisimítja, feltölti, a masszázsra érkező vendég sokszor nem ismer magára a masszázs után.

JÓ KÖZÉRZET.

Gondolj csak bele! Megszabadulsz a fájdalomtól, a stressztől, a merevségtől… ez maga elég a jobb kedvhez :-)

 

Lehetsz:

-          fiatal felnőtt, téged sem kerülnek el a munkahelyi elvárások, vagy az aktív sportolás következményei

-          kismama, fiatal édesanya, akinek jót tesz néha a mindennapi édes tennivalókból való megpihenés

-          aktív felnőtt, aki sokszor mindenkire gondol, csak magára hagy kevés időt

-          nyugdíjas, akinek érdemes karbantartani izomzatát.

 

Tudtad, hogy a masszázs felér egy edzéssel? Hiszen minden izmodat megmozgatja, s karbantartja főleg akkor, ha nem sportolsz, mozogsz.

Reméljük kedvet kaptál életmódod reformjához és hozzákezdesz még ma!

 

 
RocketTheme Joomla Templates