Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

A discus hernia (porckorongsérv) PDF Nyomtatás Email
A degeneratív gerincelváltozások egyik legsúlyosabb, legnagyobb fájdalommal járó következménye a gerincsérv (discus hernia). A csigolyák között találhatóak a porckorongok, melyek a csigolyák közötti súrlódást hivatottak csökkenteni. A porckorongokban van egy kocsonyás anyag, amelyet nucleus pulposus-nak nevezünk.
A gerincsérvnél ez a kocsonyás anyag kinyomódik, kitüremkedik a porckorongból. A fájdalmat az okozza, hogy a kiszakadt porckorongból a kocsonyás anyag nyomja a kilépő gerincvelői idegeket. A discus hernia leggyakrabban a gerinc legmobilisabb szakaszain jelentkezik: ágyéki (azaz deréktájon) és nyaki szakaszon.
 

Mivel ez a két szakasz statikailag azonos (fiziológiás lordosis-ban rendeződnek a csigolyák) nagyon fontos, hogy meg kell előzni a porckorongsérvek számának növekedését. Kezelés nélkül a porckorongsérvek száma növekedhet ezeken a szakaszokon. A kettő szakasz közül gyakoribbak a deréktájon kialakuló sérvek, hiszen a derékra nagyobb terhelés esik, mint a nyaki szakaszra.
 

 Milyen tünetei vannak a gerincsérvnek? 

Beszélhetünk Vertebralis tünetekről:

 ‒        Antalgiás testtartás (a beteg igyekszik úgy tartani magát, hogy a fájdalmat elkerülje: ez általában egy rossz, ferde testtartás)

‒        Az érintett csigolyák mellett a lágyrészek nyomás érzékenyek (azaz nyomásra a beteg jelzi, hogy fáj az adott terület)

‒        A gerincmozgások beszűkülnek (nem képes bizonyos mozgásokat kivitelezni, vagy csak nagyon csökkent módban)
‒        A mély hátizmok reflexesen befeszülnek (ezek tartják a gerincet)
 
Beszélhetünk még Radicularis tünetekről:

 ‒        A fájdalom gyöki jellegű, ami azt jelenti, hogy haspréssel, tüsszentéssel, köhögéssel provokálható, erősebb lesz a fájdalom.

‒        Az ideggyöki érintettségtől függően az adott szakaszon reflexeltérések jelennek meg.

‒        Érzészavarok és különböző fokú paresis (bénulás) is lehet a tünet. 

A gerincsérv akut kezelése

Amennyiben nem áll fenn műtéti szükségesség, ágynyugalom, gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás szükséges, általában a  gerinc melletti izmokba, paravertebralis izmokba lidocain és szteroid injekció formájában, amely csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. 

Mikor kell a műtét?

Ha súlyos bénulásos tünetek vannak, amelyek az alsó beidegzéseket is érintik, pl. a vizeletkiválasztást, úgynevezett súlyos Cauda szindróma áll fenn.

Mivel mutatható ki a gerincsérv pontos helye a gerincben?

A gerincsérv pontos helye CT és MRI vizsgálattal jól kimutatható.

 Milyen konzervatív kezelési módok vannak?

 

Ha elkerülhető a műtét, megelőzésnek és kezelésnek nagyon fontos a mély hátizmok lazítása, oldása, nyújtása, hogy lehetőség nyíljon a sérv visszahúzódására, a nyomás alól felszabaduljon az adott terület, a fájdalmak enyhüljenek. Már nem akut szakaszban gyógymasszázs, ízületi mobilizáció a gerincben nagyon fontos.

 
Ha már mód és lehetőség adódik több kezelés után ízületmanipuláció, manuálterápia „ízületi helyretétel” is végezhető főként a sérv alatt és felett. Emellett speciális gerinctornára is szükség van, hogy a gerincsérv kialakulásának területén és az egész gerinc mellett a mély hátizmok, a paravertebralis izmok megerősödjenek.
 
Kiegészítésként a speciális nyújtó eszközök, nyújtások is segítenek. Ilyen eszköz a Soft Neck nyaknyújtó párna- /porckorongsérv megelőző és nyújtó eszköz lásd itt: www.softneck.freewb.hu/, Denevérpad, Súlyfürdő kezelés… stb, amelyek megcélozzák a gerinc hosszirányú, lassú nyújtását, hogy felszabaduljon az adott terület.
 
RocketTheme Joomla Templates